Inhoud

Radar en bliksemdetectie

U bent hier: Radar en bliksemdetectie » Weerradars

Weerradars

De weerradar van het KMI staat te Wideumont, in de provincie Luxemburg. De antenne bevindt zich op een toren van 50 m hoog. Over de antenne staat een witte bol in polyester, de radome, die de antenne beschermt tegen de weersinvloeden.

De radar detecteert regen, sneeuw en hagel. Hij draait continu rond, en zendt elektromagnetische impulsen in de richting van de horizon. Wanneer deze impulsen een neerslagzone doorkruisen, worden ze gedeeltelijk weerkaatst en terug opgevangen door de radar. De tijd tussen het uitzenden van een puls, en het ontvangen van de weerkaatsing, geeft een afstandsmeting. De sterkte van het teruggekaatste signaal is een maat voor de intensiteit van de neerslag. De reikwijdte van de radar is 240km, maar kwantitatieve meetwaarden zijn slechts te bekomen binnen een straal van 100km.

De radarbeelden die in reële tijd worden aangemaakt, worden in eerste instantie gebruikt voor weersvoorspellingen op korte termijn. Hydrologie is een ander domein waarin de radarbeelden worden gebruikt. Door het combineren van de radarbeelden met pluviometergegevens aan de grond, is het mogelijk om betere voorspellingen te maken in verband met hoogwaterstanden en overstromingen. Tenslotte zijn ook toepassingen in de agro-meteorologie belangrijk.

 

Werking van een weerradar

Meer informatie vindt u op de Engelstalige versie van deze pagina.